PRZEPISY DIABETYKA

#odżywianie #żywienie #dieta #odchudzanie #przepisykulinarne #jedzenie

Babka drożdżowa

@kuchcik ciasta, potrawy na okazje

Babka drożdżowa – bardzo smaczne ciasto – praktycznie na każdą porę dnia.

Ilość: 20 PorcjiBabka drożdżowa. Diabetyk.pl, przepisy, odżywianie, żywienie, dieta, odchudzanie, zdrowe odżywianie, cukrzyca, przyprawy

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 500 g,
  • cukier – 100 g,
  • szklanka mleka 2% – 220 g,
  • 5 żółtek – 150 g,
  • masło roślinne – 40 g,
  • drożdże – 50 g,
  • rodzynki – 50 g,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • sól,
  • cukier puder – 30 g,
  • 3 łyżki soku z cytryny – 30 g,
  • tłuszcz i tarta bułka do posypania formy.

WYKONANIE:

Rodzynki zalać wrzącą wodą, pozostawić na 15 minut, a następnie odsączyć na sitku, mleko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja umyć, sparzyć wrzątkiem i wbić, oddzielając białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, w rondelku rozpuścić masło, do miski przesiać mąkę, dodać utarte żółtka, rozczyn, szczyptę soli, skórkę startą z umytej oraz sparzonej cytryny, wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki, a na jego powierzchni powinny się tworzyć pęcherzyki ), wlać roztopiony letni tłuszcz, dodać rodzynki i jeszcze raz wyrabiać około 10 minut. Specjalną formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem, wysypać tarta bułką. Do formy włożyć wyrobione ciasto (nakładać do 1/3 wysokości formy), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Po wyciągnięciu z piekarnika polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego (cukier wsypać do miseczki, dodać do niego sok cytrynowy i utrzeć całość mikserem). Tak przygotowaną babkę można podzielić na 20 porcji.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT

Cała babka zawiera: B – 72 g, T – 69 g, W – 502 g, 50 WW, 9 WBT, 2895 kcal
1 porcja: B – 4 g, T – 4 g, W – 25 g, 2,5 WW, 0,5 WBT, 145 kcal

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim z innymi...
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>