
Łosoś i oliwki – to pyszna i zdrowa przekąska, zakąska lub po prostu rybne danie praktycznie na każdą porę dnia.
Ilość: 2 Porcje
SKŁADNIKI:
- Łosoś wędzony – 100 g,
- 1 łyżka oleju – 8 g,
- rodzynki – 30 g,
- pomidor – 90 g,
- oliwki zielone – 60 g,
- łodyga selera naciowego – 40 g,
- ryż na sypko po ugotowaniu – 100 g,
- listki bazylii,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny – 20 g,
- sól,
- pieprz.
WYKONANIE:
Filety łososia umyć i osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut. Usmażyć na oleju z obu stron. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, odcedzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki lub kawałki. Ostudzone filety łososia pokroić ostrym nożem na kawałki. Seler naciowy pokroić cienko. Do salaterki włożyć ryż, kawałki ryby, selera naciowego, pomidora, wsypać osuszone rodzynki, oliwki, delikatnie wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem, ozdobić listkami bazylii.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie zawiera: B – 28 g, T – 66 g, W – 65 g, 6,5 WW, 7 WBT, 858 kcal
1 porcja: B – 14 g, T – 33 g, W – 33 g, 3,2 WW, 3,5 WBT, 429 kcal
łosoś i oliwki, danie – łosoś i oliwki